Šta je Hiperbarična Komora?

Šta je Hiperbarična Komora?

Zdravo! Oduševljeni smo što ste ovde, i verovatno ste stigli na savršeno mesto. Ako razmišljate o misteriji hiperbarične komore i mnoštvo pitanja igraju u vašem umu, budite sigurni - naišli ste na riznicu pouzdanih informacija.Uvereni smo da će ovo bogatstvo stručnog znanja o hiperbaričnim komorama odkloniti sve  nedoumice i sumnje koje se vrzmaju u vašim mislima. Dobrodošli!

OxyGreen.rs predstavlja vodeću kompaniju u oblasti hiperbarične terapije. Naša hiperbarična komora je opremljena najsavremenijom tehnologijom koja omogućava optimalne terapeutske efekte za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života naših korisnika.

Šta je hiperbarična komora?

Hiperbarična medicina je relativno mlada grana medicine koja za lečenje koristi kiseonik pod povišenim pritiskom,većim od 1 atmosfere(ATA). Iako je terapija kiseonikom poznata vekovima, tek 60-ih godina prošlog veka je uvedena u širu medicinsku primenu u vidu hiperbaričnih komora.

Hiperbarična komora predstavlja hermetički zatvoren prostor u kome se podiže nivo kiseonika iznad uobičajene vrednosti od 21%. Pacijent udiše ovaj obogaćeni, čist kiseonik, što dovodi do povećane saturacije (zasićenosti) krvi i optimizacije dotoka kiseonika do ćelija.

Ovakav tretman omogućava da se u krvi i tkivima nagomila više kiseonika nego što je to moguće pri normalnom pritisku. Zbog toga se hiperbarična komora često koristi u rehabilitaciji ronilaca. Međutim, primena u medicini je mnogo šira.

To pomaže u lečenju raznih oboljenja, posebno onih izazvanih smanjenom isporukom kiseonika do ćelija.

Zašto je kiseonik pod pritiskom neophodan?

Iako ne možemo dugo da preživimo bez hrane i vode, prestanak disanja i snabdevanja kiseonikom dovodi do smrti za samo nekoliko minuta.

Kiseonik je neophodan za normalno funkcionisanje svih ćelija i tkiva u telu. Kada je njegova isporuka ugrožena, razvijaju se ozbiljna patološka stanja poput infarkta, moždanog udara i gangrene.

Izlagaje povišenom pritisku kiseonika u hiperbaričnoj komori povećava se količina kiseonika rastvorenog u krvi. Na taj način se prevazilaze "uska grla" u snabdevanju i oporavljaju oštećena tkiva.

Indikacije za primenu hiperbarične komore:

Iako je prvobitno korišćena uglavnom za dekompresionu bolest ronilaca, danas postoji širok spektar stanja koja se uspešno leče u hiperbaričnoj komori:

Poremećaji izazvani smanjenom isporukom kiseonika:

  • Infarkt miokarda
  • Moždani udar
  • Gangrena ekstremiteta
  • Dijabetes i komplikacije
  • Hronične rane koje sporo zarastaju

Trovanja:

  • Trovanje ugljen-monoksidom
  • Trovanje gljivicama i otrovnim gasovima

Dekompresiona bolest:

  • Ronilačka bolest
  • Gasna embolija

Upale i infekcije:

  • Obliterirajuće oboljenje krvnih sudova
  • Dijabetesno stopalo
  • Sepsa mekih tkiva

Zračenje:

  • Oštećenja izazvana zračenjem kod radioterapije

Kako izgleda tretman u hiperbaričnoj komori?

Pacijent ulazi u hermetički zatvorenu komoru  u kontrolisanim uslovima, u kojoj se nalaze i prozori za nadzor  medicinskog osoblja.

Komora se polako puni kiseonikom, dok pritisak ne dostigne 1,5 do 3 atmosfere (2 puta više od normalnog). Pacijent tada udiše čist kiseonik preko maske 60-90 minuta, u zavisnosti od indikacije.

Nakon završenog tretmana, pritisak se polako smanjuje na normalu. Jedan ciklus terapije obično traje od 10 do 30 seansi, u zavisnosti od oboljenja.

Bezbednost pacijenata u hiperbaričnoj komori:

Iako je terapija kiseonikom pod pritiskom veoma bezbedna, neophodno je pridržavati se određenih mera predostrožnosti:

  • Obavezno je uklanjanje svih potencijalno zapaljivih materijala iz komore
  • Zabranjeno je unošenje hrane, pića i žvakaće gume u komoru
  • Mora se ukloniti odeća sa sintetičkim materijalima koji mogu izazvati statički elektricitet
  • Pacijenti moraju obavestiti osoblje o implantima i pomagalima koja nose sa sobom

Pridržavanjem ovih jednostavnih pravila, rizik od komplikacija u hiperbaričnoj komori svodi se na minimum.

Budućnost hiperbarične medicine:

Iako je primena hiperbarične komore u medicini još uvek ograničena na specijalizovane ustanove, očekuje se širenje njene primene u budućnosti.

Mini-hiperbarične komore za kućnu upotrebu su već dostupne i sve više se koriste za brži oporavak sportista nakon povreda ili velikih napora.

Kako nauka bude otkrivala nove mehanizme lekovitog dejstva kiseonika pod pritiskom, broj indikacija za hiperbaričnu terapiju će nesumnjivo rasti. Ova mlada grana medicine će nam doneti ne samo nove vidove lečenja, već i bolji kvalitet života.

Kako deluje hiperbarična komora?

Osnovni princip rada hiperbarične komore je kompresija gasa unutar hermetički zatvorenog prostora do određenog nivoa pritiska, merenog u apsolutnim atmosferama (ATA).

U našoj hiperbaričnoj komori OxyGreen pritisak se tipično povećava na 1,5-3 ATA, što odgovara pritisku na dubini od 10 do 30 metara ispod površine vode.

Pacijent tada u kontrolisanim uslovima udiše čist, 100% kiseonik tokom tretmana u trajanju od 60 do 90 minuta. Ovakav režim terapije se ponavlja u seriji od 10 do 30 seansi.

Zašto je kiseonik pod pritiskom lekovit?

Kiseonik je od suštinske važnosti za opstanak svih ćelija u ljudskom organizmu. U stanjima smanjene isporuke, kao što su infarkt, moždani udar ili gangrena ekstremiteta, hipoksične ćelije odumiru veoma brzo.

Izloženost povišenom parcijalnom pritisku kiseonika u hiperbaričnoj komori omogućava da se u krvi i tkivima rastvori višestruko veća količina kiseonika nego na površini. Na taj način se prevazilaze "uska grla" u transportu i ubrzava oporavak oštećenih područja.

Zahvaljujući ovom efektu, hiperbarična terapija kiseonikom spašava ekstremitete i živote ljudi!

Primena hiperbarične komore u medicini:

Hiperbarična oksigenacija ima široku primenu u lečenju raznovrsnih patoloških stanja. Neka od najčešćih su:

  • Infarkt miokarda i posledice
  • Moždani udar i posledice
  • Periferna arterijska oboljenja
  • Dijabetična stopala i gangrene
  • Hronične rane i ulkusi
  • Infekcije kostiju i zglobova
  • Nagluvost i oštećenja sluha
  • Intoksikacije ugljen-monoksidom
  • Oštećenja izazvana radioterapijom

Pacijenti sa ovim i drugim indikacijama mogu ostvariti značajne benefite nakon terapije u hiperbaričnoj komori OxyGreen. Neki od dokazanih efekata su:

  • Ubrzano zarastanje hroničnih rana
  • Poboljšana mikrocirkulacija u ishemičnim područjima
  • Smanjenje upala i edema
  • Povećana proizvodnja matičnih ćelija i faktora rasta
  • Brži oporavak nervnih funkcija

Studije slučaja uspešne primene:

Na našoj stranici "Naši rezultati" možete pronaći inspirativne studije slučaja pacijenata koji su nakon terapije u našoj hiperbaričnoj komori ostvarili izvanredne rezultate i oporavak.

Jedna od takvih priča je i  Aleksandar koji je usled dijabetesa razvio gangrenu stopala. Lekari su predvideli amputaciju, međutim nakon samo 7 tretmana hiperbaričnim kiseonikom u našoj komori, rana je počela intenzivno da zarasta. Danas je Aleksandar potpuno zdrav i korača na obe noge!

Ovakve uspešne priče svedoče o moći hiperbarične terapije i razlozima zašto je OxyGreen lider u ovoj oblasti.

Primena kod sportista i rekreativaca

Pored primene u medicini, hiperbarična komora sve više pronalazi mesto u svetu sporta i rekreacije.

Tretmani u našoj komori mogu pomoći u:

  • Ubrzanju oporavka nakon povreda
  • Smanjenju upala mišića i zglobova
  • Povećanju izdržljivosti i energetskih rezervi
  • Poboljšanju fizičkih i mentalnih performansi

Sportisti vrhunskog ranga poput fudbalera, džudista i plivača sve češće koriste prednosti hiperbarične terapije kiseonikom kako bi dostigli maksimum svog potencijala.

Iako je hiperbarična komora tradicionalno povezivana sa roniocima, njene sportske primene su šire i obuhvataju razne discipline. Svaki sportista može imati koristi od povećanog dotoka kiseonika do mišića i optimizacije oporavka.

Od Ronalda do Đokovića: Zvezde ulazu u hiperbarične komore:

Transformativne moći hiperbarične oksigenoterapije su privukle pažnju elitnih sportista iz raznih sportova, uključujući fudbal, tenis, plivanje i košarku. Sa svojom neverovatnom sposobnošću da ubrza oporavak, poboljša performanse i pruži konkurentsku prednost, ova inovativna terapija je postala sastavni deo programa treninga sportskih zvezda kao što su Nejmar, Rashford, Kristijano Ronaldo, Novak Đoković, Tom Brejdi i LeBron Džejms.

Intrigirani doslednim izveštajima o povećanoj energiji, poboljšanoj izdržljivosti i bržem zalečenju, ikone poput Ronalda su uložile i do 50.000$ u lične hiperbarične komore. Takva značajna ulaganja govore o rastućem ugledu ove terapije u sportskim krugovima. Kako sve više sportskih zvezda otkriva regenerativne benefite sesija u sredinama sa kiseonikom pod visokim pritiskom, hiperbarični tretman je na putu da postane nezaobilazan za one koji teže vrhunskim sportskim dostignućima. Njegov kapacitet da pomogne pomeranje granica fizičkih postignuća garantuje da će hiperbarična terapija nastaviti da privlači elitne sportske klijente.

Neimar koristi komoru sa kiseonikom:

Nejmar, brazilska fudbalska zvezda, redovno koristi hiperbaričnu komoru u svrhe oporavka i lečenja povreda. Disanjem 100% kiseonika pod povišenim pritiskom u hermetički zatvorenoj komori, ćelije njegovog tela dobijaju maksimalnu količinu kiseonika, što vodi ka ubrzanom zalečenju povređenih mišića i tetiva. Ova terapija takođe pospešuje cirkulaciju i smanjuje upale, edema i modrice nastale nakon sudara ili padova na terenu. Nejmar tvrdi da se nakon 60-90 minuta u hiperbaričnoj komori oseća potpuno oporavljenim, bez bola i zamora, spreman da nastavi sa treninzima i utakmicama.

Nemar koristi komoru sa kiseonikom

Novak Đoković i hiperbarična oksigenoterapija:

Novak Đoković, jedan od najboljih tenisera svih vremena, već godinama rutinski koristi hiperbarične komore kao deo svog programa oporavka i pripreme.

On veruje da mu hiperbarična terapija kiseonikom pruža značajnu prednost u brzini oporavka nakon naporih mečeva i treniga. Udisanje 100% kiseonika pod povišenim pritiskom dovodi do povećane saturacije tkiva i organa kiseonikom, što pomaže u uklanjanju mlečne kiseline iz mišića i ubrzavanju njihovog oporavka.

Novak Đoković i hiperbarična oksigenoterapija

Đoković poseduje ličnu hiperbaričnu komoru, i obično provodi 60-90 minuta dnevno u tretmanu. On tvrdi da nakon ovakvih hiperbaričnih sesija "njegovo telo funkcioniše kao dobro podmazana mašina", bez osećaja umora ili napetosti u mišićima.

Po svemu sudeći, redovni tretmani hiperbaričnim kiseonikom su jedan od Đokovićevih "tajnih sastojaka" koji mu omogućava da ostane na vrhu teniskog sporta tokom čitave sezone. Mnogi stručnjaci veruju da će hiperbarična terapija postati neizostavan deo priprema vrhunskih sportista u godinama koje dolaze.

Džastin Ren (MMA):

Džastin Ren, ratnik iz MMA sveta, vodi fascinantnu diskusiju sa Džo Roganom, otkrivajući terapijske prednosti hiperbarične oksigenoterapije u tretiranju povreda mozga.

Ren, koji se bori u teškoj kategoriji, pretrpeo je brojne potrese mozga tokom karijere. Uz pomoć hiperbaričnog kiseonika, uspeo je da ubrza oporavak i umanji trajna oštećenja.

On objašnjava kako disanje 100% kiseonika pod povišenim pritiskom dovodi do povećane saturacije krvi i tkiva kiseonikom, što pomaže obnavljanju oštećenih ćelija mozga. Studije takođe pokazuju da hiperbarična terapija smanjuje inflamaciju, edema i krvarenja u mozgu nakon povreda.

Prema Renovom mišljenju, ova terapija bi trebalo da postane standardni deo oporavka za sve sportiste koji dožive potrese mozga ili kontuzije glave. Mnoge sportske zvezde poput fudbalera i NFL igrača već koriste prednosti hiperbaričnih komora da ubrzaju zalečenje povređenog tkiva i zaštite mozak od dugoročnih posledica.

Mere bezbednosti u hiperbaričnoj komori:

Hiperbarična terapija spada u potpuno bezbedne procedure ukoliko se poštuju odgovarajući protokoli. Bezbednost pacijenata u svakom trenutku nam je prioritet broj jedan.

Pre ulaska u komoru OxyGreen, pacijente upoznajemo sa pravilima ponašanja i merama predostrožnosti kojih se moraju pridržavati:

  • Uklanjanje potencijalnih izvora paljenja
  • Zabrana unošenja hrane i pića
  • Nošenje 100% pamučne odeće
  • Obavezno obaveštavanje osoblja o implantima i zdravstvenom stanju

Hiperbarična terapija je apsolutno bezbedna ukoliko se ispoštuju ove jednostavne mere, koje naše kompetentno osoblje dosledno sprovodi.

Šta donosi budućnost?

OxyGreen kontinuirano prati najnovije trendove i inovacije u svetu hiperbarične medicine, kako bi našim pacijentima obezbedili najkvalitetnije tretmane.

U skladu s tim, naša hiperbarična komora poseduje najmodernije performanse poput:

  • Više režima rada sa preciznom kontrolom pritiska
  • Udobnu unutrašnjost prilagođenu pacijentu
  • Sistem za audio-vizuelnu komunikaciju
  • Klimatizovan sistem
  • Bezbednosne protokole najviših standarda

Ovakva tehnološka rešenja omogućavaju komfornije iskustvo hiperbarične terapije i efikasnije tretmane za naše pacijente.

Takođe, aktivno učestvujemo u istraživanjima o primenama hiperbaričnog kiseonika na različita stanja. Na taj način širimo indikacije ove terapije i donosimo nove nade pacijentima.

Zakažite svoj termin već danas:

Ukoliko želite da iskoristite sve blagodeti koje pruža hiperbarična terapija kiseonikom, pozivamo Vas da zakažete svoj termin u našoj komori.

Kontaktirajte nas preko stranice "Kontakt" i naš tim će Vam rado pomoći da odredite optimalan tretman u skladu sa Vašim potrebama.

Ulaskom u svet hiperbarične medicine sa OxyGreen otvarate nove mogućnosti za unapređenje svog zdravlja i kvaliteta života. Zakažite svoj termin već danas!

OxyGreen hiperbarična oksigenoterapija:

U OxyGreen koristimo hiperbarične komore sa kiseonikom najnovije generacije da bismo pružili tretmane za razna stanja.

Kako radi:

Hiperbarična oksigenoterapija uključuje udisanje čistog kiseonika u pritisku. To omogućava vašem telu da apsorbuje više kiseonika, što ima brojne terapijske efekte:

  • Povećan dotok kiseonika u tkiva
  • Smanjenje otoka i inflamacije
  • Stimulacija rasta novih krvnih sudova
  • Jačanje sposobnosti belih krvnih zrnaca da se bore protiv infekcija
  • Poboljšano zarastanje rana

Naše primene:

Nudimo hiperbaričnu oksigenoterapiju za zdravstvene tegobe kao što su:

  • Sporo zarastajuće rane i infekcije
  • Trovanje ugljen-monoksidom
  • Smrskotine i sindrom odsečenosti
  • Posledice radioterapije
  • Hronična stanja kao što su dijabetes, multipla skleroza i artritis
  • Migrene i hronični bolovi
  • Oporavak sportista i sportske povrede

Takođe, hiperbarični tretmani mogu ublažiti neželjena dejstva medicinskih intervencija kao što su operacije i hemoterapija.

OxyGreen razlika:

U OxyGreen, vaša udobnost i bezbednost su nam na prvom mestu. Naš medicinski tim će vas neprekidno nadgledati u prostranim komorama, gde možete da slušate muziku i opustite se tokom tretmana. Takođe koristimo najsavremeniju opremu za hiperbaričnu terapiju kako bismo obezbedili optimalne rezultate.

Hiperbarične komore sa kiseonikom Oxygreen-a:

Da li Vam je stalo do zdravlja i kondicije? Ne tražite dalje od hiperbaričnih komora sa kiseonikom Oxygreen-a. Samo 60 minuta u našim komorama može pružiti transformišuće rezultate kroz moć čistog kiseonika.

Ovaj proces leči medicinska stanja ali mi u Oxygreen-u težimo da promovišemo zdrav životni stil, tako da svako ko je vegan ili vodi računa o ishrani treba da dođe na tretman u komorama za dodatni podsticaj.

Napredna tehnologija:

Oxygreen koristi najsavremenije mekano-ljuspaste hiperbarične komore koje nude 1,5 ATA pritiska za razliku od 1,3 ATA koje nude konkurenti. Ovaj veći pritisak vazduha omogućava vašem telu da apsorbuje više kiseonika i stimuliše isceljenje. Naše komore imaju i dodatne prozore kao i klima uređaje za maksimalnu udobnost.

Takođe, naše komore mogu da prime dve osobe istovremeno, tako da možete da iskusite benefite sa prijateljem ili voljenom osobom. To je zabava, samo pustite muziku, dišite i uživate. Verujemo da će naša tehnologija zadovoljiti vaše standarde jer pružamo najbolje.

Naš tretman:

Glavna prednost naše hiperbarične terapije kiseonikom je njena dokazana sposobnost da pomogne u detoksikaciji. Obogaćeno kiseonično okruženje olakšava oslobađanje toksina i otpadnih materija iz ćelija i tkiva. Samo 10 tretmana raspoređenih tokom 6 do 12 meseci može da revitalizuje vaše telo iznutra.

Povećani kiseonik takođe stimuliše metabolizam, pomažući vam da sagorite 400-600 kalorija po seansi. To je naporan način da zapalite gubitak težine i pojačate energiju.

Poboljšanja medicinskih stanja:

Iako promovišemo ukupno blagostanje, naša terapija kiseonikom efikasno leči mnoga medicinska stanja. Dodatni kiseonik smanjuje inflamaciju, promoviše isceljenje i stimuliše rast novih krvnih sudova.

Ljudi traže naše usluge da izleče tvrdokorne rane, povrede od radijacije, lošu cirkulaciju, Lajmska bolest, hronični umor, migrene i još mnogo toga. Terapija je bez lekova i neinvazivna bez neželjenih efekata. Vidite kakvu razliku može da napravi za Vas.

Udobno okruženje:

Vaša udobnost i zadovoljstvo su prioriteti tokom seanse. Naš centar pruža smirujuće okruženje slično  SPA centru dizajnirano da vam pomogne da se potpuno opustite i napunite baterije.

Kada se udobno smestite u komoru, možete slušati muziku, čitati knjigu, gledati emisije na telefonu ili čak spavati. Posmatrajte to kao priliku da napravite pauzu od tehnologije i budete sami sa svojim mislima. Mnogi smatraju ovo iskustvo meditativnim i pomlađujućim.

Verujte našem iskustvu i brizi:

U Oxygreen-u, naše stručno osoblje sa entuzijazmom pomaže Vam da izgledate i osećate se najbolje kroz hiperbaričnu terapiju kiseonikom. Imamo obimnu obuku i iskustvo sa ovim snažnim komorama.

Videćete da se izdvajamo vrhunskim prostorijama, naprednom tehnologijom i nepokolebljivom posvećenošću usluzi. U jednom trenutku rade samo dva zaposlena kako bismo vam pružili personalizovanu pažnju i podršku.

Dajte svom vitalitetu podsticaj sa superiornim hiperbaričnim komorama za kiseonik Oxygreen-a. Kontaktirajte nas danas da saznate više i zakažete svoju prvu pomlađujuću seansu.

Back to blog